De Typotheek

In een wereld waarin het geschreven woord dreigt verloren te gaan zijn er gelukkig nog de Typothekers! Zij zijn sinds jaar en dag verwoede verzamelaars van kostbare letters en woorden die ze speciaal voor jou bewaren in hun Typotheek.

De Typotheek is een mobiel lettermagazijn op wielen dat zich gemakkelijk kan verplaatsen.
Op een platform zitten de 2 Typothekers aan een schoolbank met typemachine en aan een tekentafel. Achter hen bevindt zich een kast vol weckpotten met verzamelde woorden in allerlei soorten en maten (knipsels, stempels, eetbare woorden, opblaasbare woorden, ...). De twee Typothekers  geven je op speelse wijze inspiratie en materiaal om iets leuks te doen met hun collectie letters, woorden, zinnen. Zo kan je jouw eigen Postkaart aan de Toekomst schrijven of een Typotekening maken. En met wat geluk is de Tek-o-Matic opgeladen!

Een Postkaart aan de Toekomst kan geadresseerd zijn aan jezelf of aan iemand die je nauw aan het hart ligt. Of misschien heb je wel een boodschap voor de Koning of Sinterklaas? Wie weet heb je een leuke grap of absurde boodschap in codetaal om je toekomstige zelf (of lief) mee te verrassen en verwarren!

Typotekening: geen inspiratie voor je postkaartje? Dan helpen de Typothekers je op weg. Met hun speciale typemachine vereeuwigen ze jouw lievelingswoord of een andere gekke, alledaagse zin op een postkaart. Er wordt meteen ook een leuke al dan niet abstracte tekening bij gemaakt.

Via de Tek-o-Matic wordt een woord gekozen en in de microfoon gesproken. Robothanden (handschoenen) komen uit twee gaten en tekenen het ingesproken woord op de briefkaart.

Deelnemers kunnen hun postkaart meenemen OF posten naar de toekomst. Hiervoor is de Toekomst Postbus geïnstalleerd. Mensen posten hun kaart daarin, de Typothekers houden dit bij en posten dit op het juiste tijdstip. Dit kan van 1 jaar tot 5 jaar ver zijn.

Doel van deze act is mensen verwonderen met een woord- en tekenspel, hun creativiteit stimuleren en hen laten genieten van het kleine eenvoudige dat iets moois wordt. De Typothekers willen geen typische postkaartjes versturen (de woorden ‘Gelukkige Verjaardag’ en ‘Proficiat’ zijn allang uitverkocht) maar elk alledaags woord inkleden als een ‘feestwoord’, uniek genoeg om vereeuwigd te worden!

Concept en spel: Jakob Verstichel & Shana Van Cauwenberghe